Author Topic: Qt plugins  (Read 2683 times)

Kammie

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
Qt plugins
« on: May 12, 2012, 09:38:24 PM »
I have been trying to write my own avidemux plugin. I successfully installed all the prerequisites following the instructions in http://www.avidemux.org/admWiki/doku.php?id=build:devel_2.6. I can compile the two sample plugins from the folder myOwnPlugins. I can also compile most of the plugins which are a part of avidemux itself, if I update the CMakeLists.txt file in the last section of it, after

################################################
# Now really define our plugin...
###############################################

(I just copy the contents of the CMakeLists.txt which comes with the source code)

My problems start when I try to compile a plugin which use Qt, such as the plugin Crop (avidemux_plugins\ADM_videoFilters6\crop). It doesnt give me an error, it just wont compile. Probably there is more that needs to be changed in CMakeLists.txt but I cant figure out what.

Anybody could give me an example of CMakeLists.txt for a plugin using Qt, so that it could be built standalone?

mean

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 10958
Re: Qt plugins
« Reply #1 on: May 13, 2012, 05:56:34 AM »
If your plugin is qt4 only you have to do the following in your plugin CMakelists :


INCLUDE(vf_plugin)

INCLUDE(vf_plugin_qt4) <<<<=== add this


and replace
INIT_VIDEO_FILTER(blah blah)
INSTALL_VIDEO_FILTER(blah blah)

by
INIT_VIDEO_FILTER_QT4(blah blah)


mean

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 10958
Re: Qt plugins
« Reply #2 on: May 13, 2012, 06:33:04 AM »
make sure to use that macro

DECLARE_VIDEO_FILTER(   CropFilter,   // Class
                         1,0,0,              // Version
                         ADM_UI_TYPE_QT4         <<===
                         VF_TRANSFORM,            // Category
                         "crop",            // internal name (must be uniq!)
                         "crop",            // Display name
                         "crop filter" // Description
                     );
and to only build the filter when QT4 is on i.e.

IF(DO_QT4)
            INIT_VIDEO_FILTER_QT4(....)
ENDIF(DO_QT4)

Kammie

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
Re: Qt plugins
« Reply #3 on: May 13, 2012, 02:44:17 PM »
It seems to be working now, thanks for the advice.

andy14

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
Re: Qt plugins
« Reply #4 on: July 10, 2018, 07:58:08 AM »
How to install & set the qt environments?
when 'make',  I got error:

Code: [Select]
error: QWidget: No such file or directory
 #include <QWidget>
          ^~~~~~~~~

eumagga0x2a

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2131
Re: Qt plugins
« Reply #5 on: July 10, 2018, 04:41:39 PM »
I never tried this, but if the system used for plugin development runs Windows, https://wiki.qt.io/MSYS2 may apply to you. Please note that building Qt in msys2 from source may take many, many hours or even days on a modestly powerful hardware. If possible, try to use pre-compiled binaries, but I am not sure what happens if the Qt version in msys2 differs from one used to build the Avidemux app. I hope, Mean has better cues.

On Linux, you would simply build the entire application from source, which is pretty trivial in case of Avidemux.

andy14

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
Re: Qt plugins
« Reply #6 on: July 12, 2018, 08:16:17 AM »
I install QT(mingw64 mingw-w64-x86_64-qt5 5.10.1-2)  on MSYS2, and generated qt related files "ui_crop.h", "moc_Q_crop.cpp" by using uic.exe and moc.exe.
then add #include "moc_Q_crop.cpp" at the end of Q_crop.h

modified  CMakeLists.txt as below :
https://imgur.com/a/iuPd8hq

when 'make', still get error like:
https://imgur.com/a/eS1QjrS

Can anyone help?

eumagga0x2a

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2131
Re: Qt plugins
« Reply #7 on: July 12, 2018, 11:40:50 AM »
Honestly don't know why linking fails. I would suggest setting up a Linux/MXE cross-compiling environment as used to compile win64 Avidemux builds (https://github.com/mean00/avidemux2/blob/master/cross-compiling.txt). Apart from that, could you please explain what do you try to change in the crop filter?