Avidemux Forum

Avidemux => Windows => Topic started by: CeeBeePee on June 19, 2012, 07:57:10 am

Title: AVIDEMUX v2.5.6 will not start
Post by: CeeBeePee on June 19, 2012, 07:57:10 am
OS: Windows 7 64 bit
Platform: Intel Quad Core

I have been running AviDemux v2.5.4 successfully until today and then I downloaded the latest stable 64 bit version 2.5.6.  The installation of this version proceeded to completion without error however I could never get the program to start.

I downloaded and tried the 32 bit version with similar results. Ditto latest beta 32/64 (2.6) and all versions of v2.5.5.

Reinstalling the last build of v2.5.4 at least gave me a working copy of AviDemux.

Conclusion: there appears to be a catastrophic problem with AviDemux that started with one of the builds during v2.5.5 which has persisted.
Title: Re: AVIDEMUX v2.5.6 will not start
Post by: Jan Gruuthuse on June 19, 2012, 08:33:33 am
Or there is a catastrophic problem with (your) windows 7?
Other users still seem to be using avidemux 2.5.5 & 2.5.6 and 2.6 beta on windows.
Have you an installed version of zonealarm or similar, this could be causing problems (not allowing avidemux to start)?
You provide to little information to the developers to work with.
Title: Re: AVIDEMUX v2.5.6 will not start
Post by: CeeBeePee on June 20, 2012, 02:22:16 am
Jan, I don't appear to be the only one reporting major problems with AviDemux 2.5.5/2.5.6. Since posting here I have discovered many other quite detailed reports posted on other forums reporting exactly the same problem with exactly the same versions as I reported above.

And, yes, I do have Zone Alarm installed and enabled but I am quite sure that this has nothing to do with this issue as v2.5.4 works just fine when installed under Zone Alarm but not v2.5.5 or v2.5.6 - if I am wrong in this please provide a suggested workaround.

I note your comments about lack of information to enable developers to resolve this issue ... please tell me what further information you need and I will post it promptly!
Title: Re: AVIDEMUX v2.5.6 will not start
Post by: Jan Gruuthuse on June 20, 2012, 04:08:20 am
Disable zonealarm and uninstall (http://www.avidemux.org/smf/index.php?topic=10293.msg55551#msg55551) <- link
I'm not a developer. Having zone alarm installed is one of the info you could have provided.
Title: Re: AVIDEMUX v2.5.6 will not start
Post by: CeeBeePee on June 20, 2012, 11:51:32 pm
I am not about to uninstall Zone Alarm so that's not an option. It takes too long to setup again after a reinstall. Apart from that, I really don't think Zone Alarm has anything to do with this as I can install and run v2.5.4 without and problems. MeGui and a host of other video software are also able to run without problems just not AviDemux v2.5.5, v2.5.6 and latest Beta. I have check the Zone alarm logs and there is no indication that it is blocking anything from the installation.
Title: Re: AVIDEMUX v2.5.6 will not start
Post by: gruntster on June 21, 2012, 12:01:42 am
ZoneAlarm can definitely cause issues with Avidemux.  I installed ZoneAlarm and Avidemux on a VM and it did indeed prevent Avidemux from starting.  I couldn't easily find a reason why.  Perhaps ZoneAlarm doesn't like executables generated by the newer GCC compilers.

Maybe an owner of ZoneAlarm could contact Check Point and ask for a reason why.
Title: Re: AVIDEMUX v2.5.6 will not start
Post by: GrapeBu on June 21, 2012, 12:59:47 am
I am a newbie.  FWIW,

Avidemux 2.6.0 SVN r8020 (32-bit)
---------------------------------
Built using GCC 4.7.0 and MSVC++ 10.0 SP1.
Packaged with NSIS 2.46.

does not work for me with XP SP3, and AVG anti-virus, no ZoneAlarm.  The GUI window appears for maybe half a second and then exits.  If I start the CLI version in a Command.com, the last few lines before it exits back to the prompt are:

[Script] SpiderMonkey INFO - Spidermonkey initialised
[Win32] Creating audio device
[ADM_jobInit] Initializing database (C:\Documents and Settings\GrapeBu\Application Data\avidemux\jobs.sql)
[ADM_jobCheckVersion] Cannot get version
[ADM_jobInit] Bad database version...
[ADM_jobInitializeDb] Creating database schema...

C:\Program Files\Avidemux 2.6>

I have an .flv file to trim.  A post at a videohelp.com forum suggested that the beta aviDemux might do the trick.
Title: Re: AVIDEMUX v2.5.6 will not start
Post by: gruntster on June 21, 2012, 01:18:09 am
@GrapeBu: Can you try deleting the Avidemux jobs database - C:\Documents and Settings\GrapeBu\Application Data\avidemux\jobs.sql.  Please supply the new output if Avidemux still fails to start.
Title: Re: AVIDEMUX v2.5.6 will not start
Post by: GrapeBu on June 21, 2012, 03:48:26 am
Quote from: gruntster on June 21, 2012, 01:18:09 am
@GrapeBu: Can you try deleting the Avidemux jobs database - C:\Documents and Settings\GrapeBu\Application Data\avidemux\jobs.sql.  Please supply the new output if Avidemux still fails to start.
It creates zero-length files
jobs.sql
jobs.sql-journal        (just for completeness, I also made a run where I deleted this zero-length file too)
as it exits.  No change in behaviour of CLI or GUI.

[Script] SpiderMonkey INFO - Spidermonkey initialised
[Win32] Creating audio device
[ADM_jobInit] Initializing database (C:\Documents and Settings\GrapeBu\Application Data\avidemux\jobs.sql)
[ADM_jobInit] [Jobs] jobs.sql does not exist, creating from default...
[ADM_jobInitializeDb] Creating database schema...

C:\Program Files\Avidemux 2.6>
Title: Re: AVIDEMUX v2.5.6 will not start
Post by: Jan Gruuthuse on June 21, 2012, 06:46:09 am
Quote from: gruntster on June 21, 2012, 12:01:42 am
ZoneAlarm can definitely cause issues with Avidemux.  I installed ZoneAlarm and Avidemux on a VM and it did indeed prevent Avidemux from starting.  I couldn't easily find a reason why.  Perhaps ZoneAlarm doesn't like executables generated by the newer GCC compilers.

Maybe an owner of ZoneAlarm could contact Check Point and ask for a reason why.


Seen reports that if windows is started in Safe Mode (zonealarm is not running) avidemux would work. I can not test/confirm this. Having no longer access to windows.

Other option, use a second hard disc and use bios to boot either hard disc one or two.
Disconnect hard disc one (windows) and install ubuntu on the 2nd hard disc and install avidemux on it.
After complete installation you can now reconnect the windows hard disc and leave that as drive 0 and ubuntu hard disc as drive one.
Most bios have now a setting where you can enable a boot menu. Every time your computer boots you have now the choice of booting either windows or ubuntu. You could get away with a 150 to 300 GB hard disc for ubuntu.
Use ubuntu for your video projects.
Title: Re: AVIDEMUX v2.5.6 will not start
Post by: Jan Gruuthuse on June 21, 2012, 06:58:35 am
Zonealarm: (http://www.zonealarm.com/security/en-us/optimization-tips-tune-zonealarm.htm)

no guarantee this will work, odd thing is zonealarm is not giving warning?
QuoteTo set program control to Auto-learn:
Go to the Program Control panel and move the slider to Auto.

if it is set to MAX
Title: Re: AVIDEMUX v2.5.6 will not start
Post by: gruntster on June 21, 2012, 07:12:38 am
@GrapeBu: It's caused by a bug in 2.6.  I'll try to include a fix for the next build.  There's no workaround.
Title: Re: AVIDEMUX v2.5.6 will not start
Post by: GrapeBu on June 21, 2012, 05:52:09 pm
Quote from: gruntster on June 21, 2012, 07:12:38 am
@GrapeBu: It's caused by a bug in 2.6.  I'll try to include a fix for the next build.  There's no workaround.
Thanks for the quick response.  In the docs I didn't find any claim that avidemux (2.6 beta for instance) works for any particular version of Windows, so I guess there's no list where XP needs to be crossed off. 

It might be related to this:
http://www.avidemux.org/smf/index.php?topic=10513.msg56923#msg56923 (http://www.avidemux.org/smf/index.php?topic=10513.msg56923#msg56923)
where other versions do not work with XP SP3.
Title: Re: AVIDEMUX v2.5.6 will not start
Post by: gruntster on June 21, 2012, 10:08:04 pm
It's an issue with SQLite, which is only used by 2.6.  Windows Vista and 7 are also affected.

2.5 issues will be caused by something else, most likely ZoneAlarm.
Title: Re: AVIDEMUX v2.5.6 will not start
Post by: gruntster on June 25, 2012, 11:50:00 am
r8027 or later should fix Avidemux 2.6 failing to start on 32-bit Windows.
Title: Re: AVIDEMUX v2.5.6 will not start
Post by: GrapeBu on June 29, 2012, 03:02:47 am
Quote from: gruntster on June 25, 2012, 11:50:00 am
r8027 or later should fix Avidemux 2.6 failing to start on 32-bit Windows.
Worked for me.  Thank you.
Title: Re: AVIDEMUX v2.5.6 will not start
Post by: trgone on July 18, 2012, 03:53:08 am
I am also having this problem running XP SP3 32bit. 2.5.4 runs but nothing after, which is what brought me to this forum. I have an older system. Does the newer versions require SSE?
Title: Re: AVIDEMUX v2.5.6 will not start
Post by: Jan Gruuthuse on July 18, 2012, 06:14:44 am
Yes, and more likely SSE2 to.* There could be an issue to with
QuoteWindows XP Professional Service Pack 3 Multiprocessor Free <> Windows XP Personal Service Pack 3 Uniprocessor Free

Some had/have 2.6 running on some of these computers?
Source: 2.5.6 crash on launch (http://www.avidemux.org/smf/index.php?topic=10157.0)

*see follow up by gruntster
Title: Re: AVIDEMUX v2.5.6 will not start
Post by: gruntster on July 18, 2012, 07:45:34 am
Quote from: Jan Gruuthuse on July 18, 2012, 06:14:44 am
Yes, and more likely SSE2 to.


My 32-bit builds are not meant to require SSE.  Do you have any further info on where the SSE instructions are being encountered?  Libraries like Qt detect the CPU at runtime and use an appropriate instruction set.

The only confirmed culprit I'm aware of is ZoneAlarm.
Title: Re: AVIDEMUX v2.5.6 will not start
Post by: Jan Gruuthuse on July 18, 2012, 08:55:39 am
No sorry. Have no longer windows XP and the CPU AMD Athlon XP-M Mobile 3000+, Barton, 32-bits, Socket A (462) is broken. Was under the impression that there was something with these old CPU and that was it?
Title: Re: AVIDEMUX v2.5.6 will not start
Post by: trgone on July 20, 2012, 05:40:56 pm
I have no indication that SSE is an issue, I have had program problems in the past because I don't have SSE and was curious if this was the problem.

I do not have AVG, I am using Microsoft Essentials.

I have attached some info. If I can be of any help, please let me know.
Title: Re: AVIDEMUX v2.5.6 will not start
Post by: trgone on July 20, 2012, 05:47:03 pm
I tried to attach a screenshot but received a server error.  It was just the standard microsoft error report

App:           avidemux2.exe
Ver:            2.5.6.0
ModName:  libjs.dll
ModVer:     4.0.0.0
Offset:        000404ed
Title: Re: AVIDEMUX v2.5.6 will not start
Post by: Jan Gruuthuse on July 20, 2012, 06:19:26 pm
Quote from: Agent_007
QuoteHow do I reset the settings? I'm trying to install from a self-executable install file. After it supposedly installs, it will NOT start.

As I said, remove the %appdata%\avidemux folder. It contains all settings that AVIdemux uses.

If you want more info why AVIdemux doesn't start, use gdb and start AVIdemux via it. Then when error happens, type bt to gdb console.

believe you can get gdb from here: GNU Debugger for Windows (http://www.equation.com/servlet/equation.cmd?fa=gdb)
Title: Re: AVIDEMUX v2.5.6 will not start
Post by: trgone on July 21, 2012, 12:24:48 am
Is this what you are looking for:


(gdb) run avidemux2.exe
Starting program: C:\AV\_Video\avidemux_2.5.6/avidemux2.exe avidemux2.exe
[New Thread 1900.0x754]

Program received signal SIGILL, Illegal instruction.
0x6f2004ed in libjs!JSLL_MinInt () from C:\AV\_Video\avidemux_2.5.6\libjs.dll
(gdb) bt
#0  0x6f2004ed in libjs!JSLL_MinInt ()
   from C:\AV\_Video\avidemux_2.5.6\libjs.dll
#1  0x6f24d060 in libjs!js_FunctionClass ()
   from C:\AV\_Video\avidemux_2.5.6\libjs.dll
Backtrace stopped: previous frame inner to this frame (corrupt stack?)
(gdb)
Title: Re: AVIDEMUX v2.5.6 will not start
Post by: gruntster on July 21, 2012, 01:16:11 am
Quote from: trgone on July 20, 2012, 05:47:03 pm
I tried to attach a screenshot but received a server error.  It was just the standard microsoft error report

App:           avidemux2.exe
Ver:            2.5.6.0
ModName:  libjs.dll
ModVer:     4.0.0.0
Offset:        000404ed

Thanks, I think I know what the issue is.  I'll try to sort something out for you soon.
Title: Re: AVIDEMUX v2.5.6 will not start
Post by: Jan Gruuthuse on July 21, 2012, 06:31:51 am
Quote from: trgone on July 21, 2012, 12:24:48 am
Is this what you are looking for:

Quote from: gruntster on July 21, 2012, 01:16:11 am
Thanks, I think I know what the issue is.  I'll try to sort something out for you soon.

(http://avidemux.org/smf/Themes/default/images/post/thumbup.gif)
Title: Re: AVIDEMUX v2.5.6 will not start
Post by: gruntster on July 23, 2012, 09:38:11 am
@trgone - I've sent you a PM with instructions.  Please let me know how it goes.
Title: Re: AVIDEMUX v2.5.6 will not start
Post by: trgone on July 26, 2012, 01:25:30 am
Hi gruntster,
I replied to your e-mail that there is still a problem. I ran the debug program with your pgm and here are the results:

(gdb) target exec avidemux2.exe
(gdb) run avidemux2.exe
Starting program: C:\AV\_Video\Avidemux

2.5/avidemux2.exe avidemux2.exe
[New Thread 1520.0xf20]

Program received signal SIGILL, Illegal instruction.
0x00549a6f in ?? ()
(gdb) bt
#0  0x00549a6f in ?? ()
#1  0x6e61433a in ?? ()
#2  0x4c746f6e in ?? ()
#3  0x0a64616f in ?? ()
#4  0x00000000 in ?? ()
(gdb)


Let me know if you need anything else.
Title: Re: AVIDEMUX v2.5.6 will not start
Post by: Chekov on July 29, 2012, 09:13:04 pm
Hi.  Just wanted to share my event viewer entry for the same problem under Win7/64:

Faulting application name: avidemux2.exe, version: 2.5.6.0, time stamp: 0x4efc4cf6
Faulting module name: msvcrt.dll, version: 7.0.7601.17744, time stamp: 0x4eeaf722
Exception code: 0xc0000005
Fault offset: 0x0000996a
Faulting process id: 0x1b50
Faulting application start time: 0x01cd6dcc554753f6
Faulting application path: C:\Program Files (x86)\Avidemux 2.5\avidemux2.exe
Faulting module path: C:\Windows\syswow64\msvcrt.dll
Report Id: 95a94a8d-d9bf-11e1-90d9-005056c00008

Regards.
Title: Re: AVIDEMUX v2.5.6 will not start
Post by: gruntster on July 30, 2012, 11:15:47 am
@Chekov - it appears to be crashing on a memcpy.  What does your admlog.txt file contain? (%APPDATA%\avidemux)
Title: Re: AVIDEMUX v2.5.6 will not start
Post by: Chekov on July 30, 2012, 09:01:27 pm
Thanks for requesting log details gruntster, but on my system I do not appear to have a c:\users\"user account"\AppData\Roaming\Avidemux directory ... even with hidden folders shown.  A search for admlog.txt finds nothing ...

:(
Title: AVIDEMUX v2.5.6 will not start (FIXED)
Post by: Jan Gruuthuse on August 19, 2012, 10:33:53 am
User Wollie confirms: avidemux 2.5.6-1 (7716) 08 Aug 2012 is running on the restricted AMD Athlons. German part of the forum: Avidemux 2.5.6.0 stürzt bereits beim Start ab (http://www.avidemux.org/smf/index.php?topic=10945.msg58593#msg58593)
Title: Re: AVIDEMUX v2.5.6 will not start
Post by: Chekov on August 19, 2012, 02:46:25 pm
Many thanks for the update  :)