Author Topic: only 1st time processing possible FIXED  (Read 11574 times)

Jan Gruuthuse

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6060
only 1st time processing possible FIXED
« on: March 29, 2012, 09:37:00 AM »
I'm able to re-encode this video once, the second time processing this video or similar flavor video is not possible. Not even with restarting avidemux. When trying to save a second video: "Unsupported Only AAC & mpegaudio supported for audio" see 1st attachment
followed with a "Muxer Cannot open". 1st time loading and saving did work?
and now when starting
Code: [Select]
avidemux3_qt4 --help suddenly you can process the video again?

Think the PCM audio is playing up
Quote
Audio
ID                          : 1
Format                      : PCM
Format settings, Endianness : Little
Format settings, Sign       : Signed
Codec ID                    : 1
Duration                    : 7s 733ms
Bit rate mode               : Constant
Bit rate                    : 512 Kbps
Channel(s)                  : 1 channel
Sampling rate               : 32.0 KHz
Bit depth                   : 16 bits
Stream size                 : 483 KiB (2%)
Interleave, duration        : 967 ms (29.00 video frames)
Interleave, preload duration: 1000 ms

Download test video .avi container 25 MB

This could be playing up in the 2.5 branch to? will report on this later.
2.5.6 is not showing this behavior
_____________________________________________
Avidemux v2.6.0 (r7827)
_____________________________________________
Compiler: GCC 4.6.1
Build Target: Linux (x86-64)
User Interface: Qt (4.7.4)
_____________________________________________
Kernel: Linux 3.0.0-17-generic (x86_64)
Distribution: Linux Ubuntu 11.10 (oneiric)
Desktop: Unity 4.28.0
Display Server: 1.11.2.902 (1.11.3 RC 2)
Display Driver: intel 2.18.0
Intel Core i5-2500K @ 3.30GHz (4 Cores) with 16 GB ram
OpenGL Renderer:  Mesa DRI Intel(R) Sandybridge
Version: 3.0 Mesa 8.0.2
_____________________________________________
« Last Edit: June 28, 2012, 04:40:15 PM by Jan Gruuthuse »

nibbles

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 292
Re: only 1st time processing possible
« Reply #1 on: March 29, 2012, 08:53:37 PM »
Does this work on an earlier revision?

Jan Gruuthuse

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6060
Re: only 1st time processing possible
« Reply #2 on: March 30, 2012, 06:07:55 AM »
Don't know, have that camera only a few days. Wanted to know how it went with it's avi's. If I find time to day will test this with 2.5.6. Can go back some revisions up to r4780. My idea is that might be a long on going issue, could be wrong idea. 1st 2.56 then 2.6 r4780. 2.5.6 is OK
« Last Edit: March 30, 2012, 07:38:41 AM by Jan Gruuthuse »

Jan Gruuthuse

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6060
Re: only 1st time processing possible
« Reply #3 on: March 30, 2012, 01:43:09 PM »
2.6 QT
no mpeg4 avc(x264)
7564 mp4 (asp) encodes and closes avidemux
7572 mp4 (asp) encodes and closes avidemux
7586 mp4 (asp) encodes and closes avidemux
7591 mp4 (asp) encodes and closes avidemux
7593 mp4 (asp) encodes and closes avidemux
7600 mp4 (asp) encodes and closes avidemux
7602 mp4 (asp) encodes and closes avidemux
7607 mp4 (asp) encodes and closes avidemux
mpeg4 avc(x264) available
7613 load 2 avi's and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav)
7616 mpeg4 avc(x264) missing
7632 load 2 avi's and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav)
7638 load 2 avi's and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav)
7645 load 2 avi's and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav)
7652 load 2 avi's and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav)
7655 load 2 avi's and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav)
7656 load 2 avi's and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav)
7659 load 2 avi's and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav)
7660 load 2 avi's and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav)
7668 load 2 avi's and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav)
7669 load 2 avi's and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav)
7670 load 2 avi's and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav)
7676 load 2 avi's and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav)
7677 load 2 avi's and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav)
7682 load 2 avi's and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav)
7685 load 2 avi's and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav)
7691 load 2 avi's and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav)
7693 load 2 avi's and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav)
7697 load 2 avi's and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav)
7698 load 2 avi's and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav)
7701 load 2 avi's and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav)
7703 load 2 avi's and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav)
7704 load 2 avi's and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav)
7708 load 2 avi's and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav)
7710 load 2 avi's and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav)
7711 load 2 avi's and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav)
7717 load 2 avi's and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav)
7719 load 2 avi's and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav)
7720 load 2 avi's and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav)
7722 load 2 avi's and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav)
7723 load 2 avi's and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav)
7727 load 2 avi's and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav)
7728 load 2 avi's and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav)
7729 load 2 avi's and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav)
7732 load 2 avi's and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav)
7733 load 2 avi's and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav)
7734 load 2 avi's and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav)
7740 load 2 avi's and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav)
7745 load 2 avi's and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav)
7749 Only MP4Video & H264 supported for video, muxer cannot open

Jan Gruuthuse

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6060
Re: only 1st time processing possible
« Reply #4 on: March 30, 2012, 02:24:55 PM »
7795 mpeg4 avc(x264) missing
7797 mpeg4 avc(x264) missing
7800 load 1st avi and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav), 2nd avi Only MP4Video & H264 supported for video, muxer cannot open
7801 load 1st avi and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav), 2nd avi Only MP4Video & H264 supported for video, muxer cannot open
7804 load 1st avi and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav), 2nd avi Only MP4Video & H264 supported for video, muxer cannot open
7809 load 1st avi and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav), 2nd avi Only MP4Video & H264 supported for video, muxer cannot open
7811 load 1st avi and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav), 2nd avi Only MP4Video & H264 supported for video, muxer cannot open
7817 load 1st avi and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav), 2nd avi Only MP4Video & H264 supported for video, muxer cannot open
7819 load 1st avi and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav), 2nd avi Only MP4Video & H264 supported for video, muxer cannot open
7823 load 1st avi and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav), 2nd avi Only MP4Video & H264 supported for video, muxer cannot open
7825 [searchToolBar]  Toolbar:Cannot handle actionLoad_run_project
     load 1st avi and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav), 2nd avi Only MP4Video & H264 supported for video, muxer cannot open
7827 [searchToolBar]  Toolbar:Cannot handle actionLoad_run_project
     load 1st avi and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav), 2nd avi Only MP4Video & H264 supported for video, muxer cannot open
7829 [searchToolBar]  Toolbar:Cannot handle actionLoad_run_project
     [searchToolBar]  Toolbar:Cannot handle actionSave_project
     load 1st avi and saves with Mpeg4 AVC(x264) mp2(lav), 2nd avi Only MP4Video & H264 supported for video, muxer cannot open     


pffftt done testing, hope this was worth the effort   

Jan Gruuthuse

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6060
r7835 only 1st time processing possible
« Reply #5 on: March 31, 2012, 08:27:55 AM »
Loading 1st video and re-encoding, saving works, 2nd video still same behavior:
Quote
Only MP4Video & H264 supported for video
followed by when pressing OK
Quote
Muxer cannot open

Jan Gruuthuse

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6060
r7848 only 1st time processing possible
« Reply #6 on: April 03, 2012, 12:04:19 PM »
Loading 1st video and re-encoding, saving works, 2nd video still same behavior:
Quote
Only MP4Video & H264 supported for video
followed by when pressing OK
Quote
Muxer cannot open

nibbles

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 292
Re: only 1st time processing possible
« Reply #7 on: April 04, 2012, 01:16:10 AM »
Jan I'm going to try to reproduce this, but I'm curious whether you delete ~/.avidemux6 every time you compile 2.6?
Because the program is changing so much and because it stores jobs.sql there, I am deleting that to reduce the possible variables.

Jan Gruuthuse

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6060
Re: only 1st time processing possible
« Reply #8 on: April 04, 2012, 03:41:06 AM »
/.avidemux6, no never did. Is that one used by compiling? Thought this one is created/checked on install? Deleted that folder and re installed: 2.6 r7848 Core, common plugins, QT & plugins and CLI. No difference. Will do test upon next svn and delete /.avidemux6 before compiling.
This is very weird. Load the 1st avi, save it. Load 1st avi again, save and the messages pop up?
mp4v2 even crashes when trying to save.
« Last Edit: April 04, 2012, 03:48:23 AM by Jan Gruuthuse »

nibbles

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 292
Re: only 1st time processing possible
« Reply #9 on: April 04, 2012, 06:20:44 AM »
~/.avidemux6 is the directory where all your settings are stored, where your projects are stored, and where the jobs database is stored.
It is never deleted nor created when compiling.  It is only created if it doesn't exist, and that happens when Avidemux-2.6 starts.

You are starting with an MJPEG (30fps, 8bit 4:2:2 YUV colorspace) with PCM audio (CBR, 32.0 kHz, 16bit) in an avi container.

1st Step:  Encode to x264, with MP2 audio (lav), in what container?   Your 2 attached images show the container is mp4, but you keep calling it an avi.  Please specify.  Thx.

2nd Step: What are you doing here?  Encoding an x264 to an x264 or just Copy?  What about the audio?  What container?

I just tried to open your sample avi, and I can't.  2.6 r7847 always crashes for me.
Here is the MediInfo analysis of your mjpeg avi:  https://gist.github.com/2299283
Here is my avidemux log file showing what it does when it tries to open it:  https://gist.github.com/2299195
Here is my crash report backtrace:  https://gist.github.com/2299259
Here is the ffmpeg-0.9 output of `./ffmpeg -v 9 -loglevel 99 -i optioWG-1a.AVI`   :   https://gist.github.com/2299586
Here is the ffmpeg-0.10.2 output of `ffmpeg -v 9 -loglevel 99 -i optioWG-1a.AVI` :  https://gist.github.com/2299554
Here is the ffmpeg-0.10.2 conversion `ffmpeg -i optioWG-1a.AVI blah.mp4` :  https://gist.github.com/2299545

What stands out to me in the log file is the part where it thinks the video is 24bit:

Code: [Select]
biSize:         :40
biWidth:                :1280
biHeight:               :720
biBitCount:             :24
biCompression:          :1196444237
MJPG (47504A4D)

I'm not sure what it means.  When it crashes, it is trying to convert colorspace using mmx.  Waaay out of my league.
@Mean @Gruntster, Can I do anything to supply you with more data?
« Last Edit: April 04, 2012, 08:00:27 AM by nibbles »

Jan Gruuthuse

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6060
Re: only 1st time processing possible
« Reply #10 on: April 04, 2012, 09:45:09 AM »
avi = source file as provided from camera Pentax Optio WG-1 (video & audio).
load
Video Output: Mpeg4 AVC (x264): no settings changed in configure or filter.
Audio Output: MP2 (LAV): : no settings changed in configure or filter.
Output Format: MP4 Muxer
save

The 1st time this works, no 2nd time that this works with same video or other video in that avi container with these video/audio stream.
saved project attached.

end result of 1st save: https://rapidshare.com/files/1061261721/0optioWG-1a.mp4
« Last Edit: April 04, 2012, 09:49:45 AM by Jan Gruuthuse »

nibbles

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 292
Re: only 1st time processing possible
« Reply #11 on: April 05, 2012, 07:30:40 AM »
Ok I think I am getting closer to discovering the problem you are having, but I need to be sure about the steps.

1) Open camera avi, encode, save in mp4 container.
2) File --> Close that avi.
3) Leave avidemux running.
4) File --> Open another camera avi ==> Error.

If that is correct, then I can search the source code for "Only MP4Video".  Those words only occur in 1 place:

Code: [Select]
$ fmo Only\ MP4Video
./avidemux_plugins/ADM_muxers/muxerMp4/muxerMP4.cpp:64:            GUI_Error_HIG("Unsupported","Only MP4Video & H264 supported for video");

Because that error can only occur when the MP4 muxer, libADM_mx_mp4, is being used, but opening an avi should use libADM_mx_avi, you get an error saying the (mp4) muxer can't open an avi.  So that is the problem.  It is not choosing or switching muxers.

Ok so how do we accurately provide that information to Mean?  Well, you need to gist your log file, the portion where it loads the first avi correctly and the portion where you load the 2nd avi.

That part of the log file starts with OPEN_VIDEO, like this:

Code: [Select]
No crash file (/Users/nibbles/.avidemux6/crash.py)
 [HandleAction]  ************ OPEN_VIDEO **************
 [TS Demuxer] Probing...
 [checkMarker]  [Ts Demuxer] Sync ok :19 Sync ko :4015
  [checkMarker]  [Ts Demuxer] Sync ok :15 Sync ko :4020
  [detectTs]  [TS Demuxer] Not a TS file
  [TS Demuxer] Not a ts file
 [avsProxy] Cannot open that
 [flvHeader] Cannot open that
 [mkvHeader] Cannot open that
 [MP4] Cannot open that...
 [mxfHeader] Cannot open that (46464952)
 [openDML] AVI/OpenDML file detected...
 [picHeader] Cannot open that
 [asfHeader] Cannot open that
 match :0 / 455 (probeSize:1048576)
 [PS Demuxer] Not a ps file
** opening OpenDML files **[Avi]  Main avi header :
[Avi] Idx1 found at offset 177cecc
Video track is 0
Track 0/2 :
vids (73646976)mjpg (67706A6D)
Track 1/2 is audio
Not an audio track!
Main header
______________________


It will help to make another gist of the entire log file, so that you don't accidentally truncate something useful.
Good luck.

Jan Gruuthuse

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6060
Re: only 1st time processing possible
« Reply #12 on: April 05, 2012, 08:14:19 AM »
Quote
1) Open camera avi, encode, save in mp4 container.
2) File --> Close that avi.
3) Leave avidemux running.
4) File --> Open another camera avi
5) save video without with same settings as 1st video ==> Error.


thanks for not giving up: github:gist: OPEN_VIDEO avi Avidemux v2.6.0 (r7848)
« Last Edit: April 05, 2012, 09:12:35 AM by Jan Gruuthuse »

nibbles

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 292
Re: only 1st time processing possible
« Reply #13 on: April 06, 2012, 07:23:54 AM »
The second time you open the avi all the steps avidemux normally takes to probe a file and pick the demuxer are missing.
I split your log file in two so you can compare them with tkdiff.
Here is the first half of the log: https://raw.github.com/gist/2317867
Here is the second half of the log: https://raw.github.com/gist/2317871

tkdiff file1.txt file2.txt



Does this work with a regular xvid in an avi?  If so there is something about those MJPEG avis that cause a problem.
Hopefully we have provided enough log information for the developers to spot the problem.
As a workaround, you might batch convert all your camera avis using ffmpeg-0.10.2 into something avidemux can load.

Jan Gruuthuse

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6060
Re: only 1st time processing possible
« Reply #14 on: April 06, 2012, 10:03:04 AM »
More and more it looks like an Motion JPEG or PCM issue, still odd: after 7745 this problem started. I've tested now with similar recordings made by
  • Nikon D90 & D300S
  • Pentax K-5, K-R & Optio WG-1
  • Canon EOS Rebel T3i that records in MOV container video still in Motion JPEG, loaded this in avidemux and did a content copy to avi.
sample videos:
28.4 MB https://rapidshare.com/files/2169108603/CanonEOSRebelT3i.MOV.tar.gz
14.7 MB https://rapidshare.com/files/2008971926/NikonD90.avi.tar.gz
14.1 MB https://rapidshare.com/files/1097951540/NikonD300S.avi.tar.gz
32.5 MB https://rapidshare.com/files/4013368771/PentaxK-5high.avi.tar.gz
15.1 MB https://rapidshare.com/files/1118545741/PentaxK-5low.avi.tar.gz
21.5 MB https://rapidshare.com/files/937547099/PentaxK-5med.avi.tar.gz
23.0 MB https://rapidshare.com/files/709217977/PentaxK-Rhigh.avi.tar.gz