Author Topic: Ass Subtitles not showing in Preview  (Read 219 times)

Picketlaw1

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
Ass Subtitles not showing in Preview
« on: July 09, 2018, 02:49:51 PM »
Hi, I'm totally new to Avidemux but find it incredibly useful. However I am currently having problems hardsubbing subtitles prepared in Aegisub and saved as an .ass file. My video (MP4) loads perfectly but when I try to add the .ass file the subtitles don't appear. I set the video output to Mpeg4 ASP(xvid4) and use the subtitle filter to add the .ass file using libass and nothing happens - the video just opens with no subtitles attached.
Please appreciate I am not a programmer - just an enthusiastic amateur! - so any SIMPLE suggestions would be appreciated.

Jan Gruuthuse

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6009
Re: Ass Subtitles not showing in Preview
« Reply #1 on: July 10, 2018, 06:32:53 AM »
OK, the subtitles should be showing in preview.

- Unpack TestAvidemux.ass.7z ( 7zipped format )
- Load a 720p video (1280 x 720 pixels)
- Open attached TestAvidemux.ass in subtitle filter
- Click OK
- This should be showing in Active Filters

SSA/ASS/SRT
 ASS/SSA Subtitles: TestAvidemux.ass

- Click [close]
- Click the Filter button (see underlined with red below)
- play video, subtitles should be showing

can you confirm this works?

Jan Gruuthuse

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6009
Re: Ass Subtitles not showing in Preview
« Reply #2 on: July 10, 2018, 06:41:06 AM »
you should get a similar result to this:

subtitle test.mp4: 1 file, 52.6 MB in total ・ Will be deleted on 17 July, 2018
Download link https://we.tl/kudHnA18Lv

Picketlaw1

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
Re: Ass Subtitles not showing in Preview
« Reply #3 on: July 14, 2018, 04:55:14 PM »
Jan, Many thanks for the reply. Excuse my ignorance but please let me know where to locate TestAvidemux.ass.7z. I tried Googling but found nothing.

Picketlaw1

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
Re: Ass Subtitles not showing in Preview
« Reply #4 on: July 14, 2018, 05:05:28 PM »
Jan, no need to reply - just noticed your attachments!! Sorry.

Picketlaw1

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
Re: Ass Subtitles not showing in Preview
« Reply #5 on: July 14, 2018, 05:22:22 PM »
Jan, I tried what you suggested but the subtitles did not load onto my 720p video.

eumagga0x2a

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2033
Re: Ass Subtitles not showing in Preview
« Reply #6 on: July 14, 2018, 10:14:23 PM »
IMHO, the first thing to try should be clearing the fontconfig cache. Anyway, this looks like a font issue for me.

Picketlaw1

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
Re: Ass Subtitles not showing in Preview
« Reply #7 on: July 16, 2018, 02:30:02 PM »
Eumagga0x2a, how do I clear the fontconfig cache?

eumagga0x2a

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2033
Re: Ass Subtitles not showing in Preview
« Reply #8 on: July 16, 2018, 02:36:22 PM »
Delete (or rename) the folder which contains the cache. Unsure about the exact location, it could be

%localappdata%\fontconfig\cache

Jan Gruuthuse

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6009
Re: Ass Subtitles not showing in Preview
« Reply #9 on: July 17, 2018, 06:35:15 AM »
You don't have other settings in Active Filters: SSA/ASS/SRT for:
- Line spacing
- Font scale
- Top margin
- Bottom margin
« Last Edit: July 17, 2018, 06:36:46 AM by Jan Gruuthuse »

Picketlaw1

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
Re: Ass Subtitles not showing in Preview
« Reply #10 on: Today at 11:14:10 AM »
Jan, These settings are in Active Filters for SSA/SSA/SRT but I have never used them since I thought they would affect the position of all the subtitles, which is not what I want. eumagga0x2a, I couldn't locate the cache you described.