Author Topic: User report on x86 problem in to WinXP SP3 in v2.7.1 build 's after 30.12.2018  (Read 703 times)

eumagga0x2a

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2723
Would you please ask MOCKBAsity to try r190103 from https://avidemux.org/nightly/win32/? The question is only whether it runs. It doesn't include NVENC video encoder plugins just for now, please don't focus on that.

eumagga0x2a

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2723
The next build (r190104) has sorted out the problem of NVENC missing. It has been built using the old MXE off a new "legacy-compat" branch which was branched from the master (so FFmpeg stays at 3.3.x, which might allow NVENC to work with older NVIDIA drivers) with selected patches cherry-picked from ffmpeg4x.

VictorVG

  • Newbie
  • *
  • Posts: 21
Thanks! I say MOCKBAsity try test build 2.7.1 r190104 win32 and wait hi answer.

VictorVG

  • Newbie
  • *
  • Posts: 21
MOCKBAsity wrote the test results:

Quote
avidemux_2.7.1 r190104_win32.exe has been installed and works perfectly in WinXP OS! Many thanks to the developers!
FIXED
« Last Edit: January 06, 2019, 06:00:42 PM by VictorVG »

eumagga0x2a

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2723
Very good :-)

With regard to

Quote from: MOCKBAsity
А этому видеоролику исходником послужил формат 4K UHD и Avidemux с ним справился отлично!

I can't agree as the first 3 frames are gray in the second video too. The first guess would be that we assume a fixed, low number of reference frames somewhere, which doesn't work nicely when setting ref frames in the encoder to high values.

eumagga0x2a

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2723
I can reproduce the issue which looks for me like a bug in libx264. The relevant MediaInfo output for the encoded video which exhibits the problem:

Code: [Select]
Complete name                            : x264-reenc-first-frames-gray.mkv
Format                                   : Matroska
Format version                           : Version 4
File size                                : 21.9 MiB
Duration                                 : 45 s 775 ms
Overall bit rate                         : 4 009 kb/s
Writing application                      : Lavf58.20.100
Writing library                          : Lavf58.20.100
ErrorDetectionType                       : Per level 1

Video
ID                                       : 1
Format                                   : AVC
Format/Info                              : Advanced Video Codec
Format profile                           : High@L4.1
Format settings                          : CABAC / 13 Ref Frames
Format settings, CABAC                   : Yes
Format settings, ReFrames                : 13 frames
Codec ID                                 : V_MPEG4/ISO/AVC
Duration                                 : 45 s 779 ms
Bit rate                                 : 3 738 kb/s
Nominal bit rate                         : 4 000 kb/s
Width                                    : 1 280 pixels
Height                                   : 720 pixels
Display aspect ratio                     : 16:9
Frame rate mode                          : Constant
Frame rate                               : 29.970 (30000/1001) FPS
Color space                              : YUV
Chroma subsampling                       : 4:2:0
Bit depth                                : 8 bits
Scan type                                : Progressive
Bits/(Pixel*Frame)                       : 0.135
Stream size                              : 20.4 MiB (93%)
Writing library                          : x264 core 152 r2854 e9a5903
Encoding settings                        : cabac=1 / ref=13 / deblock=1:0:0 / analyse=0x3:0x133 / me=umh / subme=11 / psy=1 / psy_rd=1,00:0,00 / mixed_ref=1 / me_range=32 / chroma_me=1 / trellis=2 / 8x8dct=1 / cqm=0 / deadzone=21,11 / fast_pskip=0 / chroma_qp_offset=-2 / threads=3 / lookahead_threads=1 / sliced_threads=0 / nr=0 / decimate=1 / interlaced=0 / bluray_compat=0 / constrained_intra=0 / bframes=16 / b_pyramid=2 / b_adapt=2 / b_bias=0 / direct=3 / weightb=1 / open_gop=0 / weightp=2 / keyint=250 / keyint_min=23 / scenecut=40 / intra_refresh=0 / rc_lookahead=40 / rc=2pass / mbtree=0 / bitrate=4000 / ratetol=1,0 / qcomp=0,60 / qpmin=0 / qpmax=69 / qpstep=4 / cplxblur=20,0 / qblur=0,5 / vbv_maxrate=50000 / vbv_bufsize=62500 / nal_hrd=none / filler=0 / ip_ratio=1,40 / pb_ratio=1,30 / aq=2:1,00
Default                                  : Yes
Forced                                   : No
DURATION                                 : 00:00:45,011000000

The same source, different x264 settings, the output is fine:

Code: [Select]
Complete name                            : x264-reenc-ok.mkv
Format                                   : Matroska
Format version                           : Version 4
File size                                : 23.7 MiB
Duration                                 : 45 s 775 ms
Overall bit rate                         : 4 341 kb/s
Writing application                      : Lavf58.20.100
Writing library                          : Lavf58.20.100
ErrorDetectionType                       : Per level 1

Video
ID                                       : 1
Format                                   : AVC
Format/Info                              : Advanced Video Codec
Format profile                           : High@L4.1
Format settings                          : CABAC / 12 Ref Frames
Format settings, CABAC                   : Yes
Format settings, ReFrames                : 12 frames
Codec ID                                 : V_MPEG4/ISO/AVC
Duration                                 : 45 s 779 ms
Bit rate                                 : 4 063 kb/s
Width                                    : 1 280 pixels
Height                                   : 720 pixels
Display aspect ratio                     : 16:9
Frame rate mode                          : Constant
Frame rate                               : 29.970 (30000/1001) FPS
Color space                              : YUV
Chroma subsampling                       : 4:2:0
Bit depth                                : 8 bits
Scan type                                : Progressive
Bits/(Pixel*Frame)                       : 0.147
Stream size                              : 22.2 MiB (94%)
Writing library                          : x264 core 152 r2854 e9a5903
Encoding settings                        : cabac=1 / ref=13 / deblock=1:0:0 / analyse=0x3:0x133 / me=hex / subme=7 / psy=1 / psy_rd=1,00:0,00 / mixed_ref=1 / me_range=16 / chroma_me=1 / trellis=1 / 8x8dct=1 / cqm=0 / deadzone=21,11 / fast_pskip=1 / chroma_qp_offset=-2 / threads=3 / lookahead_threads=1 / sliced_threads=0 / nr=0 / decimate=1 / interlaced=0 / bluray_compat=0 / constrained_intra=0 / bframes=16 / b_pyramid=1 / b_adapt=1 / b_bias=0 / direct=1 / weightb=1 / open_gop=0 / weightp=2 / keyint=100 / keyint_min=25 / scenecut=40 / intra_refresh=0 / rc_lookahead=40 / rc=crf / mbtree=1 / crf=20,0 / qcomp=0,60 / qpmin=10 / qpmax=51 / qpstep=4 / ip_ratio=1,40 / aq=1:1,00
Default                                  : Yes
Forced                                   : No
DURATION                                 : 00:00:45,011000000

It is not directly linked to the number of ref frames.

eumagga0x2a

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2723
If you have time for that, it would be nice if you identify the exact setting which triggers this bug and report it where it belongs --> https://mailman.videolan.org/listinfo/x264-devel