Author Topic: AV1 support  (Read 1027 times)

rolandpisano

  • Newbie
  • *
  • Posts: 23
AV1 support
« on: January 09, 2019, 09:04:02 PM »
Hello,
What about AV1 codec support ? Encoding, decoding, no support at all ?
I have tried to load the demo file at https://github.com/SPBTV/video_av1_samples without success : black screen, only few lines of random colours at the bottom. FourCC code for codec not shown in info dialog box. Also, I have not found an av1 codec option for encoding.
I use Avidemux 2.7.0 (not tested 2.7.1).
Thanks !

eumagga0x2a

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3306
Re: AV1 support
« Reply #1 on: January 10, 2019, 01:39:34 PM »
Not yet.

Cormy1

  • Newbie
  • *
  • Posts: 23
Re: AV1 support
« Reply #2 on: April 26, 2019, 01:11:24 AM »
Any development on this front?
I figure it isn't yet implemented, do we know if it's being worked on?

eumagga0x2a

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3306
Re: AV1 support
« Reply #3 on: April 26, 2019, 07:11:47 AM »
Not that I were aware of. Not on my present todo list* either.

*) The todo list:

- evaluate options of fixing HEVC hw accel. decoding on Windows with Intel graphics;
- fix audio in fragmented mp4, currently not supported by the mp4 demuxer.

A luxury wish, probably out of reach: implementing a libvpx-based VP9 encoder.

Cormy1

  • Newbie
  • *
  • Posts: 23
Re: AV1 support
« Reply #4 on: August 21, 2019, 12:10:34 PM »
I feel like VP9 is less of a priority than AV1 since big corps have already started pushing it as a successor to VP9... It is based on it after all.
Just need to be able to remux it in copy mode at the very least. Seems we can demux an MP4 with AV1, but can't use copy mode and remux it back into an MP4 for some reason.